Skip to content

ICDK Seoul: Sydkoreas satsning på metaverse giver nye muligheder for danske forskningsinstitutioner og virksomheder

Metaverset, også kendt som teknologier inden for Virtual Reality, Augmented Reality, Mixed Reality og Extended Reality, har for alvor fået stor opmærksomhed i den seneste tid. Metaverset er næste skridt i den digitale revolution, som ICDK Seoul vil satse stort på i de kommende år.

Metaverset er næste skridt i den digitale revolution, og med sig bringer det utallige muligheder for, hvordan vi kommer til at interagere med teknologi og ikke mindst med hinanden i fremtiden. I metaverset får tid, sted og former en ny mening, og kun fantasien sætter grænsen for, hvad der er muligt.

Det skal vi selvfølgelig udnytte i Innovation Centre Denmark (ICDK) i Seoul, hvor vi de sidste par år har fulgt metaverse-teknologien tæt. For hypen om metaverset er mere end en salgsgimmick, vi ser, at metaverse bliver en større del af vores alles hverdag i nær fremtid. Det kan vi mærke på tæt hold her i Sydkorea, hvor metaverset brager frem. Teknologien har fået et solidt fodfæste gennem landets veletablerede spilindustri og er siden hjulpet yderligere på vej af den koreanske popkultur, som har tænkt metaverse-teknologier ind i interaktionen med fans og E-commerce.

Nu er der sat trumf på fra politisk side. Præsident Moon og den sydkoreanske regering har med Digital New Deal 2.0 valgt at opjustere investeringer i den nationale kapacitet og udviklingen af kompetencer inden for blandt andet metaverse, blockchain og AI (Artificial Intelligence). Det sydkoreanske ministerium for Science and ICT oprettede sidste år en metaverse-alliance for at koordinere og facilitere udviklingen af virtuelle og augmented reality-platforme. Indtil videre har 500 virksomheder, herunder store konglomerater som Samsung, Hyundai Motors og SK Telecom, tilsluttet sig alliancen. Forventningerne er store, og der ses potentielle forretningsmuligheder i næsten enhver industri.

Det giver også nye muligheder for mange danske virksomheder lige fra sundheds-, energi- og smart city-sektoren til spilindustri og kultur- og turismesektoren.

Ny dansk-koreansk alliance åbner for nye muligheder

ICDK Seoul etablerer i februar 2022 en dansk-koreansk alliance, der kan forbinde forsknings- og forretningsmuligheder på tværs af Danmark og Sydkorea. Her har vi særligt fokus på tre områder, hvor vi ser et stort potentiale for at udnytte mulighederne inden for metaverse-teknologier; power-to-X, health care og bæredygtig byudvikling. Selvom branchen stadig er relativt umoden, og teknologien ikke helt er i mål, skal vi her i Seoul være med fra start.

Metaverse har under Covid-pandemien fået en central rolle i centrets daglige arbejdsgang i en tid, hvor de fysiske delegationrejser og -besøg blev stort set umuliggjort. I 2021 samlede centret 6 danske start-ups i centrets virtuelle konferencesal, hvor virksomhederne fik mulighed for at pitche deres løsninger til et panel af koreanske investorer. Virtual reality head-sets og håndholdte enheder gav mulighed for at transmittere det levende kropssprog fra Danmark til Sydkorea, og det skabte en fornemmelse af tilstedeværelse og forbindelse, som ikke kan opnås på samme vis igennem videoopkald.

Det er noget, som vi vil tage med os i årene fremover i arbejdet for at understøtte kontakt og samarbejde mellem Danmark og Sydkorea og gøre dialogen så let tilgængelig som muligt online. Virtual reality-platforme kan give danske start-ups og SMV’er indsigt i, hvad koreanske investorer efterspørger, og hvordan deres produkt ville passe ind i markedet – også selvom de endnu ikke er helt klar til at gå internationaliseringsvejen. Samtidig giver virtuelle reality-camps koreanske partnere mulighed for at skabe dialog med danske virksomheder og interessenter, som de ellers aldrig ville møde, hvis det skulle foregå fysisk.

Mere end blot et virtuelt konferencerum

Det virtuelle konferencerum er dog blot én af mange muligheder som ICDK Seoul arbejder med inden for metaverse. Metaverse-teknologier giver nemlig også mulighed for at benytte sig af virtuelt designede miljøer i undervisnings- og træningsøjemed, hvor man i sikre, men virkelighedstro omgivelser kan træne og arbejde effektivt med diverse applikationer og situationer. Det kan være smart, når det kommer til alt fra operationsrummet til vindmølleparker.

ICDK Seoul er netop i gang med at udvikle et nyt undervisningsprogram for planlægning og opsætning af vindmøller i sammenspil med danske og koreanske forsknings- og videninstitutioner. Et program, hvor studerende i et virtuelt miljø kan simulere diverse tekniske udfordringer, som i dag er svære at efterligne i et klasselokale. Digitaliseringen af uddannelsesbranchen handler ikke blot om at sætte strøm til den nuværende fysiske undervisning ved at optage lektioner eller benytte sig af e-bøger. Værdien af metaverset sker, idet vi kan udforme nye løsninger, interaktive miljøer og 3D-simuleringer, som skaber forbedrede undervisningsformer og dermed indlæring og forståelse.

Der er også stor interesse fra den private sektor i dette program, hvor virksomheder med kompetencer inden for vindmølleindustrien ser stort potentiale i digitale undervisningsmiljøer. I samarbejde med danske vindmøllevirksomheder, som befinder sig i Korea, har vi muligheden for at skabe næste generation af specialiserede vindmølle-teknikere. Sydkorea står over for en grøn omstilling, hvor landets regering har allokeret 54 milliarder euro til skabe bedre grøn infrastruktur i landet. Her har danske virksomheder en mulighed for at vinde markedsandele, men et første skridt mod grøn omstilling kræver et stærkt fundament for udvikling af talentmassen. I uddannelsesforløbet kommer danske universiteter og danske virksomheder til at stå for træningen af de koreanske studerende. Denne vidensdeling blandt den private sektor og universiteterne er vigtig i forhold til at skabe innovation og fremtidens løsninger.

Metaverse på en ansvarlig og sikker måde

Mulighederne er store, og kun vores egen kreativitet sætter grænserne for, hvad vi kan udforme i en virtuel verden. Men med de mange muligheder følger også en række politiske og etiske spørgsmål. Det er en ny verden, hvor virksomheder kan beriges med endnu mere data, end vi kender det fra i dag, men det er vigtigt med nogle faste rammer i reguleringen af den nye industri, så man sikrer et sundt grundlag for både myndigheder, virksomheder og forbrugeres brug af metaversets muligheder. Derfor vil den dansk-koreanske metaverse-alliance også have fokus på, hvordan man kan understøtte et ansvarligt og sikkert virtuelt miljø.

Innovation Centre Denmark i Seoul ser frem til et spændende år, hvor vi med udgangspunkt i de stærkeste danske teknologier inden for metaverset og virtual reality vil udforske muligheder på det koreanske marked. Er du en dansk virksomhed med visioner om at udforske metaverset eller har lyst til at eksportere dine løsninger til Korea, er du velkommen til at kontakte Innovation Centre Denmark Seouls direktør, Peter Vangsbo på [email protected] for at høre mere om dine muligheder i Korea.

Blogindlægget er skrevet i samarbejde med Matthias Loft, Innovationsmedarbejder, Innovation Centre Denmark in Seoul.