Skip to content

ICDK Indien: Med statsministeren i felten for grøn innovation og ligebehandling

ICDK INDIENS ARBEJDE MED AT PLACERE FORSKNING OG INNOVATION I FRONT I INDIEN OG DANMARKS GRØNNE STRATEGISKE PARTNERSKAB KULMINEREDE MED STATSMINISTER METTE FREDERIKSENS BESØG I DELHI I OKTOBER 2021, HVOR DER BLANDT ANDET BLEV SAT FOKUS PÅ SDG-SAMARBEJDER, VANDTEKNOLOGI OG GRØNNE FORSKNINGSMIDLER.

Grøn innovation centralt for Mette Frederiksen og Narendra Modis samarbejde

Mette Frederiksens besøg i Indien sluttede med et besøg på en offentlig skole arrangeret af Innovation Centre Denmark Bangalore (ICDK). Her rundede hun tre dage i klimaets og Grønt Strategisk Partnerskabs tegn af med en personlig samtale om fremtiden med unge indiske kvinder. For skolens elever og lærere var besøget fra statsministeren højdepunktet i en projektuge med fokus på Danmark, grøn omstilling og ligebehandling, og for ICDK Bangalore var det kulminationen på flere års arbejde for at gøre entreprenørskab, innovation og forskning til bærende elementer i det indisk-danske venskab og det Grønne Strategiske Partnerskab aftalt mellem de to landes regeringsledere i 2020.

Vidensbaseret entreprenørskab

På skolen mødte statsministeren unge elever fra skolens opfinder-værksted, det såkaldte Tinkering Lab, som sammen med foreløbigt 9,500 tilsvarende værksteder på skoler over hele Indien er støttet af ICDK’s nære partner i den indiske centralregering, Niti Aayog - Atal Innovation Mission.

Sammen med Atal Innovation Mission (AIM) laver ICDK Bangalore programmer, der bringer unge videnskabsbaserede entreprenører fra ide til marked og impact inden for det Grønne Strategiske Partnerskabs samarbejdsområder.

I 2021 var AIM-ICDK Water Challenge den største bidragyder af projekter til DTU’s globale Next Generation Water Action. I 2022 gentages dén succes som AIM-ICDK Water Challenge 2.0 med miljøstyrelsen som partner, mens nye programmer sætter fokus på grøn energi og bæredygtigt design på sundhedsområdet. Niti Aayog og ICDK støtter også den globale innovationsfestival UNLEASH, hvis formand, Flemming Besenbacher, var i New Delhi sammen med statsministeren. Under besøget blev det offentliggjort, at fjerde udgave af danskledede UNLEASH skal afholdes i november 2022 uden for Bengaluru i den indiske delstat Karnataka.

Fælles om grøn energiteknologi

Mette Frederiksen og premiereminister Modi fremhævede i deres fælles udtalelse efter deres møde 9. oktober samarbejdet mellem AIM og ICDK om videnbaseret entreprenørskab. Derudover lagde de vægt på nye fælles initiativer inden for energiforskning i 2022.

Med ICDK og den indiske fondsdrevne inkubator, Social Alpha, i spidsen samarbejder Indien og Danmark i 2022 under det globale initiativ for grøn energi, Mission Innovation. Målet er intensiveret samarbejde om at få ny teknologi lanceret på det globale marked og herunder at få sat skub i implementeringen af grøn hydrogen som energilagring og alternativ til fossile brændstoffer.

Et fælles forskningsopslag om ’grøn hydrogen’ er netop lanceret mellem Innovationsfonden og det indiske Department of Science and Technology, og ICDK Bangalore arbejder samtidig i foråret 2022 på at færdiggøre en række nye aftaler på energiområdet mellem danske virksomheder og universiteter og indiske offentlige og private kerneaktører.

Platform for vandteknologi i 2022?

Et andet kerneområde for det Grønne Strategiske Samarbejde er vand, hvor ICDK arbejder tæt sammen med Miljøstyrelsen, Aarhus Kommune og Trade Council Denmark i Udenrigsministeriet om at udvikle projekter med indiske myndigheder.

Under Mette Frederiksens besøg i Indien koordinerede ICDK sammen med kontoret for den indiske regerings videnskabelige rådgiver indgåelsen af en ny aftale mellem den danske forsknings- og innovationsindsats inden for vand Water Valley Danmark og den nystartede indiske innovationsklynge, Pune Knowledge Cluster. Målet er etablering af en ny platform for samarbejde om forsknings- og udviklingsprojekter.

Indgåelse af ny aftale mellem den dansk forsknings- og innovationsindsats inden for vand, Water Valley Denmark, og den indiske innovationsklynge.

Der er et stort potentiale for, at virksomheder og forskere på tværs af de to lande i fællesskab kan udvikle og opskalere løsninger til brug i de store indiske vandinfrastrukturprogrammer.

ICDK har allerede sat danske virksomheder i gang med at få deres teknologi tilpasset det store miljøprogram Clean Ganga Mission, og i 2022 er der afsat særlige ressourcer i ICDK Bangalore til at få platformen succesfuldt og bæredygtigt i mål. Missionen blev nedsat i 2011 med det formål at eliminere den store forurening i Gangesfloden. Fokus for Clean Ganga Mission i 2022 er nye projekter inden for bl.a. grundvandsovervågning, eliminering af vandtab og ressourceudvinding fra spildevand.

Sundhedssamarbejde i skyggen af Covid

Under den ødelæggende anden bølge af Covid i Indien samarbejdede ICDK med indiske innovationsaktører om udviklingen af hurtigt byggede Covid-hospitalsmoduler finansieret af Novo Nordisk Fonden. Under regeringsledernes møde i New Delhi blev dette arbejde fuldt op af en aftale mellem Novo Nordisk Fonden og den indiske regering om omfattende forskningsbaseret samarbejde inden for de kardiometaboliske sygdomme.

I lyset af Covid er sundhedssamarbejdet mellem Indien og Danmark blevet et helt særligt fokusområde og i august 2021 blev en ny aftale underskrevet på området. ICDK hjælper danske forskere, universiteter, virksomheder og organisationer som det dansk-baserede International Centre for Antimicrobial Resistance Solutions (ICARS) med at udnytte mulighederne. ICARS etablering i Indien forstærker samarbejdet mellem Indien og Danmark på området for antimikrobiel resistens (AMR) og er et vigtigt skridt for at forhindre en global sundhedskrise.

Grønt strategisk partnerskab – og en start på den nye handlingsplan

Mette Frederiksens besøg i New Delhi i oktober 2021 var det første besøg i Indien fra en udenlandsk regeringsleder siden pandemien ramte. Besøget og statsministerens samtaler med premiereminister Modi slog det særlige forhold mellem Indien og Danmark inden for grøn omstilling og globalt klimasamarbejde helt fast. Der er nu en overordnet ramme og handlingsplan for samarbejdet mellem de to lande, der fungerer som pejlemærke for landenes virksomheder og myndigheders samarbejde i de næste år. I handlingsplanen understøtter forskning og innovation alle indsatsområder gennem ICDK ved at skabe langvarige institutionelle relationer og nye fælles løsninger, der skal bære arbejdet fremad.

Nøglen til succes er naturligvis først og fremmest, at forskere, universiteter, virksomheder og fonde ovenpå disruptionen fra Covid går aktivt med ind i arbejdet. Innovationscentret er der for at hjælpe med at tage de første skridt.